Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Almás pite tej és tojás nélkül

Almás pite tej és tojás nélkül Ha egy gyorsan elkészíthető finomságra vágysz...akár vendégvárónak, akár csak egy vasárnapi ebédhez, jó szívvel ajánljuk ezt az egyszerűen elkészíthető almás pitét.

Hozzávalók a tésztához:

  • Sima búzaliszt: 300 g
  • Tejmentes margarin: 200 g (én Vénusz vagy Liga sütőmargarint használok)
  • Porcukor: 100 g (de én csak 60 g-ot tettem bele, mert nem vagyunk nagyon édes szájúak)
  • Sütőpor: 1 csomag (én a DrOetkerest szoktam)

Hozzávalók a töltelékhez:

  • kb. 5 db közepes alma
  • Zsemlemorzsa: 1 evőkanál

Tészta elkészítése:

Az almás pite tésztája a cukrászkönyvekben csak fehér linzerként emlegetett tojás nélküli linzer tészta. Liszt:margarin:porcukor = 3:2:1 arányban, de ahogy a hozzávalóknál is írtam, én kevesebbet szoktam, mert nekünk úgy túl édes lenne. Egy tálba kimérjük a lisztet, a porcukrot, a sütőport, átszitáljuk a por alakú hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta. Ahogy puhul a kezünk melegétől a margarin, úgy áll egyre inkább össze homogén tésztává. Pár perc az egész, de ha nagyon nem akar összeállni, akkor tehetünk hozzá pár csepp növényi tejet. Amikor összeállt a tészta, kb. 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy majd könnyebb legyen kinyújtani. 

Addig megpucoljuk az almákat és lereszeljük. Ha valaki nagyon édes szájú, tehet az almákhoz egy evőkanál cukrot, de én nem szoktam, nekünk anélkül is elég édes lesz. Ízlés szerint tehető hozzá fahéj. 

Ezt követően a tészta 2/3-át kör alakúra kinyújtjuk. Az én formám 22 cm átmérőjű, ezért kb. 26 cm átmérőjűre nyújtom a tésztát, majd beleteszem a formába, hogy az oldalát is beborítsa. A tészta tetejét megszórjuk az egy evőkanálnyi zsemlemorzsával, hogy majd az alma ne áztassa el a tésztát. Ezt követően kézzel kinyomkodjuk az alma levét és a reszelt almával beborítjuk a tésztát. Lásd a képen.

A maradék tésztát kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságban és csíkokat vágunk belőle a pite tetejére. Lásd a képen.

Ezt követően betesszük az előmelegített sütőbe és 180 fokon, hőlégkeverésen 20 percig sütjük, majd alsó sütésen az alját még kb. 5-8 percig sütjük, hogy biztosan átsüljön. 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!