Benjamissimo (Bio Benjamin Chocolate Factory)
A Benjamissimo a Bio Benjamin csokigyártó 100%-ban vegán csokija. Maga a céget a Benjamin család alapította. A Benjamin testvérek két csokimárkája, a Benjamissimo és a Happy Benjamino 2017-ben született meg közel 16 új, érdekes recepttel. Csokijaikhoz fair trade gazdálkodásból származó kakaóbabot használnak, mert fontosnak tartják, hogy a csokoládégyártás folyamatában résztvevő valamennyi ember boldog és jól fizetett legyen. A Fair trade, méltányos kereskedelem 5 alapelve: 1. méltányos ár; 2. gyerekmunka tilalma; 3. tisztességes munkakörülmények; 4. helyi közösségek fejlesztése; 5. környezeti fenntarthatóság, azaz a káros vegyszerek és a génmódosított növények használata kizárt.
A bolgár Bio Benjamin cég célja, hogy forradalmat hozzon a csokoládé világába. Termékeik tisztán növényi összetételűek és természetesen gluténmentesek. A kis családi vállalkozás, a Bio Benjamin az úgynevezett „babtól-bárig” manufaktúrákhoz tartozik, ami azt jelenti, hogy a csokoládégyártás közvetlenül a kakaóbabból indul ki.
A Bio Benjaminban nem oldják fel a vásárolt kész kakaómasszát, amit aztán csak ízesítenének. Csak a nicaraguai, kolumbiai és ecuadori kis családi gazdaságokból származó, méltányos kereskedelemből származó kakaóbabot választják ki a csokoládégyártáshoz, amelyet aztán tovább dolgoznak fel. Így garantált a teljes gyártási folyamat ellenőrzése, és könnyebben karbantartható, és mindenekelőtt javítható a csokoládék minősége. Ugyanakkor csökken a környezetre gyakorolt negatív hatás, mert a Bio Benjaminnak pontos áttekintése van a csokoládégyártás során felhasznált egyes alapanyagok eredetéről és beszerzési módjáról.
A Bio Benjamin által gyártott összes csokoládé bio alapanyagokból készül.
Mit érdemes tehát tudni a Benjamissimo csokoládékról és miért szeretjük?
- 100%-ban vegán csokoládék, azaz nyomokban sem tartalmazhatnak tejet, tojást.
- Gluténmentesek.
- Fair trade gazdálkodásból származó kakaóbabot használnak a csokoládékhoz.
- Raw csokoládék.
- Organikus, bio csokoládék, azaz ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak az összetevők.
Mit jelent az, hogy raw csokoládé?
A raw csokoládékhoz jellemzően alacsony hőmérsékleten fermentálják a babokat folyamatos kontroll alatt (120°F~48,9ºC). A kakaóbabok úgy nevezett primer gyümölcs aromái nem égnek el, és a természetesen magas antioxidáns szintet is nagyobb részben meg tudják tartani. A raw kakaóbabokat nem szokás pörkölni.
A konvencionális kakaóbabok esetében - a kávéhoz hasonlóan - ízük előcsalogatása érdekében azonban kritikus pörkölés. Röviden: pörkölni kell. Az alacsony hőmérsékleten fermentált babokat azonban nem kell pörkölni, mivel a megóvott gyümölcs aromákat csak elégetnénk. Összességében tehát egy magasabb antioxidáns tartalommal rendelkező kakaóbabból készül a csokoládé.