Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ételintolerancia a hasi panaszok mögött

Ételintolerancia a hasi panaszok mögött Ön is gyakran puffad étkezés után? Vannak hasi diszkomfort érzései bizonyos ételek elfogyasztását követően? Esetleg gyakran fáj a feje? Csúnya a bőre? Ha bármelyik két kérdésre is igen a válasz, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnia.

Felgyorsult világban élünk, igaz ez a napi rutinjainkra és az étkezéseinkre is. Egyszerűbb rendelni, mint otthon étkezni, de vajon egészségesebb is? A kutatások szerint nem is egészségesebb és még nem is feltétlenül kedvezőbb anyagilag sem. Azt is tapasztaljuk, hogy egyre több embernél derül ki, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után rosszabbul érzi magát. Ennek hátterében sok tényező állhat, például sok esetben derül ki, hogy valamilyen allergén (leggyakrabban tej, tojás, glutén, szója, kukorica, olajos magvak) okozza a tüneteket (hasmenés, ritkábban székrekedés, puffadás, ízületi panaszok, pattanásos bőr, migrén). Az ételérzékenység és az ételallergia közötti különbségekről a Zöld Újság egy korábbi számában írtunk, de elolvasható már honlapunkon, a vegabonshop.hu honlapon is.

Miért érdemes komolyan venni a hasi panaszokat?

Először is azért, mert ha kiderül, hogy bizonyos étel allergének elfogyasztása, ételintolerancia okozza a hasi panaszokat, akkor bizonyos ideig ezek az ételek csak enyhe tüneteket okoznak, majd hosszabb távon az allergének okozta gyulladás a bélnyálkahártya károsodásához, áteresztő bél szindrómához vezethet. Idővel, ha nem foglalkozunk a problémával, akkor újabb és újabb allergénekre fogunk reagálni és a végén már szinte semmit sem fogunk tudni jóízűen, panaszok nélkül megenni. Az ételintoleranciához társulhat Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, de ízületi panaszok, reumás ízületi gyulladás, ekcéma is. Érdemes tehát foglalkozni vele.

Hogyan induljunk el a mentes táplálkozás útján?

Habár elsőre ijesztőnek tűnik, hogy az eddigi jól megszokott táplálkozási szokásainkkal felhagyjunk, szerencsére ma már nagyon sokféle diétás étel kapható a boltok polcain vagy a webáruházakban. Először is azt kell megtalálnunk, hogy milyen étel allergén okozza a problémát. Figyeljük meg, de fel is jegyezhetjük magunknak, hogy mit ettünk és mennyi idő múlva jelentkezett a tünet. Első körben érdemes a tejes, tejszínes, tejfölös ételeket figyelnünk, valamint a glutén-tartalmúakat: péksüteményeket, kenyeret, tésztát, hiszen a tej és a glutén a két leggyakoribb allergén. Amennyiben összefüggést látunk az elfogyasztott étel és a tünetek között, érdemes gasztroenterológust felkeresni, majd elhagyni az adott allergént. Egy korábbi cikkünkben olvashatta, hogy hogyan kezdjünk hozzá például a tejmentes élethez?

Miben segíti a vegabonshop.hu webáruház az ételintoleranciával élőket?

A Vegabonshop – Mentes élet Rád hangolva! webáruház allergénszűrő keresési lehetőséggel és igény esetén szakértői segítséggel segíti a különböző ételérzékenységgel/ételallergiával élőket mind diétájuk kezdetén, mind a későbbiekben. A szűrő segítségével könnyedén megtalálja a diétájának megfelelő ételeket még akkor is, ha egyszerre több allergénre is diétáznia kell. Ha esetleg nem talál valamit, amit szeretne, írjon nekünk és beszerezzük. Milyen szűrési lehetőségek vannak? Tejmentes, tojásmentes, szójamentes, gluténmentes, cukormentes, inzulinrezisztencia esetén fogyasztható, pálmaolajmentes, vegán, bio. Webáruházunkban talál segítséget a szűrő használatához, de a legfontosabb, hogy ha valamelyik allergénre diétázik, akkor csak azokat a termékeket kapja meg, amelyek nyomokban sem tartalmazhatják az adott allergént. Kiknek fontos ez? Ételallergiásoknak, coeliákiásoknak, kisgyerekeknél. Weboldalunkon számos mentes termékkel találkozhat, de talál szakértői cikkeket és mentes receptekkel is segítjük a diétázókat. Hűségprogramunknak köszönhetően kedvezőbb áron juthat hozzá a termékekhez. Az ételintolerancia nem betegség, hanem lehetőség egy egészségesebb élet felé.

Mit tehet még a javulás érdekében az Önnek problémát okozó allergén elhagyása mellett?

Ahogy a cikk kezdetén írtuk, a legnagyobb probléma, hogy a folyamatos gyulladás következtében a bél áteresztővé válik. Segíthetjük a bél mielőbbi regenerálódását a mentes táplálkozás mellett sok zöldség, gyümölcs, inulinban gazdag csicsóka fogyasztásával, de a telített zsírokban, egyszerű szénhidrátokban, mesterséges adalékanyagokban, tartósítószerekben gazdag ételek elhagyásával. A bél regenerálódását pre- és probiotikumok szedése is elősegítheti.

Ha Önben felmerül az ételintolerancia gyanúja, ne hunyjon szemet a tünetek felett. Keresse a megoldást, segítünk: vegabonshop.hu