Fonott kalács tej és tojás nélkül

Hozzávalók a tésztához:
- Sima búzaliszt: 500 g
- Napraforgóolaj: 50 g
- Kristálycukor: 60 g
- Élesztő friss: 25 g (szárítottból 7 g. Én a DrOetkeres porélesztőt szoktam, mert a friss élesztőtől bőrtünetünk van)
- Só: 5 g
- Növényi tej (én Alpro rizstejet használtam): kb. 260-280 ml
Ebből a mennyiségből 2 rúd kalács lesz.
Tészta elkészítése:
Egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, a cukrot, az olajat. Egy kicsi tálba öntünk ki a növényi tejből, meglangyosítjuk, teszünk bele kicsit a cukorból, majd feloldjuk benne az élesztőt és felfuttatjuk. Utána hozzáöntjük a lisztes-cukros-olajos-sós keverékhez és a maradék növényi tejjel alaposan összedolgozzuk. A gyúrást végezhetjük gyúrógéppel vagy kézzel. Én mindig kézzel szoktam, mert akkor érzem a tészta állagát. A lisztek fajtája ugyanis meghatározza, hogy mennyi folyadékot vesz fel a tészta ahhoz, hogy jó állagú legyen. Most egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Fontos, hogy ha még ragad, akkor nem jó, gyúrás közben váljon el a tészta a tál falától.
Gyúrás után kb. duplájára kelesztjük a tésztát. Kb. 1 óra alatt kel meg.
Összeállítás:
Ha megkelt a tészta, akkor kétfelé vesszük, mert ebből a mennyiségből 2 kalács jön ki. Mindkét felét további 3-3 részre osztjuk és egyenként kisodorjuk hosszú rúddá, majd a hármat összefonjuk. A tetejét lekenhetjük rizstejjel.
Előmelegített sütőben sütőpapírral borított tepsin 180 fokon, hőlégkeverésen kb. 20 percig sütjük.
Tulajdonképpen ugyanaz a recept, mint a kakaós fonott kalácsé annyi különbséggel, hogy ebbe egy picivel több cukrot teszünk, de ha szeretnénk kétfélét sütni belőle, akkor azt is lehet, mint ezen a képen.
A kakaós fonott kalács receptjét itt találod: Kakaós fonott kalács tej és tojás nélkül