Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan helyettesítsük a tojást sütéskor-főzéskor? - Fókuszban a tojáshelyettesítők

Hogyan helyettesítsük a tojást sütéskor-főzéskor? - Fókuszban a tojáshelyettesítők

A tojás az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában. Használjuk kötőanyagként, térfogatnövelőként, sűrítésre. A tojásfehérje és a sárgája is jellegénél fogva más-más módon befolyásolja a recepteket. A tojásfehérje vízből és fehérjéből áll, míg a sárgája részben fehérjét, részben zsírokat, tápanyagokat tartalmaz.

Na de miért is kell beszélni a tojáshelyettesítésről?

A tojásallergia/intolerancia az egyik leggyakoribb ételérzékenység, ami általában már gyerekkorban jelentkezik, de a későbbi életkorban is kialakulhat. A tojásfehérje az erősebb allergén a benne lévő nagyobb mennyiségű fehérje miatt, de a tojássárgájával szemben is jelentkezhetnek az ételérzékenység tünetei. Ezek közül leggyakoribbak a bőrviszketés, csalánkiütés, ekcéma, kipirosodás, hasi panaszok.

A tojásérzékenyeken kívül a vegán életmód követői sem esznek tojást. Szerencsére mai tudásunk szerint azonban már nagyon sokféleképpen helyettesíthető a tojás az ételekben.

Melyek a legjobban használható tojáshelyettesítők?

Süteményekhez, muffinokhoz, palacsintához használhatjuk a következőket:

¼ csésze (kb. 60 g) almaszósz = 1 tojás. Ehhez kockázzuk fel az almát és botmixerrel pürésítsük.

Fél banán = 1 tojás. Egy villával törjük össze a banánt. Jól használható palacsintához, muffinokban, vagy olyan többlapos süteményekhez, amihez egy tojást írnak. Kakaós süteményeknek az ízét sem befolyásolja.

Hasonlóan működnek: fél avokádó = 1 tojás és az ¼ csésze sütőtök vagy főtt, összetört édesburgonya= 1 tojás. Utóbbi kettő sárga színt ad a süteményeknek, de ez ne szegje kedvünket. Finom muffinok süthetők így.

Szintén süteményekben, például omlós süteményekben az egy tojás helyettesítésére jól használhatóak a növényi joghurtok: ¼ csésze kókusz vagy szója joghurt = 1 tojás

Nem is gondolnánk, hogy milyen sokoldalúan használható az aquafaba, azaz csicseriborsólé. Ez a csicseriborsó konzerv leve, de Aquafaba néven is kapható ma már vagy el is készíthetjük csicseriborsóból. 1 egész tojás = 3 evőkanál aquafaba, 1 tojásfehérje = 2 evőkanál aquafaba és 1 tojássárgája = 1 evőkanál aquafaba. Ha kötőanyagként használjuk, akkor csak enyhén fel kell verni a folyadékot, amíg kicsit habos nem lesz. A csicseriborsólé tele van fehérjével, ezért tojásfehérje habot is helyettesíthetjük vele. Körülbelül 10-15 percig kell habverővel verni, hogy olyan kemény habot kapjunk, mint a tojásfehérje. Tojásmentes habcsók és vegán macaron? Igen, az aquafabával. A képen is látható, hogy felverve teljesen olyan, mint a tojásfehérje.

Vegán habcsókot készíthetünk az Orgran tojáshelyettesítő porral is. Nem is igazán fogyasztásra ajánljuk, de torták díszítéséhez vagy a karácsonyi díszítéshez mindenképpen. Receptünket hozzá itt találják: HABCSÓK TOJÁS NÉLKÜL. Mindemellett az Orgran tojáspótló is nagyon sokoldalúan felhasználható: süteményekhez, rántott húshoz. Nagy előnye a hasonló tojáspótlókkal szemben, hogy számos allergénre mentes, így sokak diétájában használható: az Orgran tojáspótló por gluténmentes, tejmentes, búzamentes, szójamentes, tojásmentes, élesztőmentes, csonthéjas mentes, kukoricamentes, GMO mentes, vegán, kóser.

Kötőanyagként fasírtokhoz, kekszekhez, süteményekhez:

1 evőkanál őrölt lenmag vagy 1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz = 1 tojás (1/2 őrölt lenmag + másfél evőkanál víz = 1 tojásfehérje)

1 evőkanál őrölt chia mag + 3 evőkanál víz

Mindkét esetben keverjük össze az őrölt magot a vízzel és hagyjuk állni kb. 10 percig. Ezek a magok egyrészt fehérjében, tápanyagban gazdagok, másrészt olyan külső réteggel rendelkeznek, amely nyálkás anyagot tartalmaz. Ez víz hatására megduzzad és nyálkás lesz.

A lenmagból lenmag nyálkát is főzhetünk, amit tojásfehérje helyettesítésére használhatunk. Ehhez a lenmaghoz 9-szeres mennyiségű vizet adunk és lassú tűzön 10-15 percig főzzük, amíg térfogatának 1/3-át elveszíti. Szűrjük át egy szitán, egy enyhén barna, átlátszó nyálkát kapunk, amely hűtőben egy hétig is eláll, de fagyaszthatjuk is és szükség esetén tojásfehérje helyett használhatjuk. A képen láthatjuk, hogy szűrés közben még kicsit habos, majd átszűrve már egy tiszta folyadékot kapunk, amely éppolyan nyálkás, mint az igazi tojásfehérje, miután felütöttük a tojást.

Mindezek mellett működik a 3 evőkanál csicseriborsóliszt + 3 evőkanál víz = 1 tojás. Keverje össze a csicseriborsólisztet a vízzel, amíg sűrű, krémes keveréket nem kap. A csicseriborsóliszt jól működik süteményekben, muffinokban, pékárukban és még vegán bundáskenyeret, vegán rántottát is süthet vele.

Térfogatnövelőként tojás helyettesítésére piskótához:

1 evőkanál ecet vagy citromlé + 1 teáskanál szódabikarbóna (vagy 3 teáskanál sütőpor). Ilyenkor a folyékony és a por alkatrészeket a végén öntjük össze és ekkor reakcióba lép a sav a szódabikarbónával és sütés közben megnöveli a sütemény térfogatát. Többszörösen kipróbált és jól működő, finom tojásmentes piskóta receptünket itt találja: TOJÁSMENTES PISKÓTA

Panírozáshoz 2 evőkanál étkezési keményítőt keverjünk el 6 evőkanál vízben, vagy egyszerűen a tojás helyett rizstejbe forgassuk meg a lisztes húst. Jól használható az Orgran gluténmentes tojáshelyettesítő por is. 

Elsőre bármennyire is hihetetlennek tűnik tojás nélkül sütni-főzni, higgyük el, hogy ezek működnek.

Tojáspótlóinkat itt találja meg: TOJÁSHELYETTESÍTŐK

Ha bármilyen kérdése lenne, keressen minket bizalommal. Ne feledje: ha elsőre nehéznek is tűnik a diéta, ma már mindenre van megoldás. Az ételintolerancia/ételallergia nem betegség, hanem lehetőség egy egészségesebb életre.