Kakaós csiga Szafi Reform lisztkeverékből tojás nélkül Orgran tojáshelyettesítővel

Összetevők:
- Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverék: 200g
- Só: 1 teáskanálnyi
- Citromlé: 2 evőkanálnyi (ehelyett használható 20g almaecet is a hátoldalon lévő recept szerint)
- Napraforgóolaj: 30g (hátoldal szerint folyékony kókuszolaj)
- Orgran gluténmentes tojáshelyettesítő por: 6g + 60ml víz
- Víz: kb. 220-230ml
- Kakaópor vagy karobpor
- Kristálycukor vagy édesítőszer
Elkészítés:
Mérjük ki egy edénybe a hozzávalókat a kakaópor (karobpor) és a cukor (édesítőszer) kivételével és jól dolgozzuk össze. Elég lágy tésztát kapunk, amit kicsit (10-20 percet) pihentetni kell. Ekkor a rostok még magukba szívják a vizet és jobb állagú, nyújtható lesz a tészta. Közben melegítsük fel a sütőt 180 fok hőlégkeverésre vagy 200 fok alsó-felső sütésre.
Lisztezett táblán kinyújtjuk a tésztát kb. 5-6 mm vastagságúra. Tetejét megkenjük vékonyan napraforgóolajjal vagy folyékony kókuszolajjal, vagy olvasztott sütőmargarinnal attól függően, hogy ki mit szeret. Megszórjuk kakaóporral vagy karobporral ha a kakaót sem ehetjük, majd cukorral vagy édesítőszerrel (utóbbi esetben viszont csak 160 fokra melegítsük a sütőt és tovább kell majd sütni). Feltekerjük, majd kb. 1 cm vastagságú csigákat vágunk a rúdból. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb 30-35 percet sütjük. Sokkal nehezebben, lassabban sül, mint a hagyományos fehér lisztes kakaós csiga. Aki korábban nem evett hasonló lisztből készült péksüteményt, annak elsőre furcsa lehet az íze, de ez a lisztkeverék összetételéből adódik.
Jó étvágyat kívánunk!