Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kakaós fonott kalács tej és tojás nélkül

Kakaós fonott kalács tej és tojás nélkül Szereted a kakaós csigát? Akkor ezt imádni fogod. Puha tészta, melyet mindenütt körülölel a kakaó.

A tésztája ugyanaz, mint amit a vaníliás csigánál olvashattál. Ez a tészta is működik csak sima búzaliszttel, de már több receptünknél is olvashattad, hogy szeretjük keverni a liszteket, hogy egészségesebb péksüteményt kapjunk. Igyekszünk úgy meghatározni a rostosabb liszteket arányát, hogy a gyerekek is szívesen fogyasszák a kész péksütit és eddig még mindig pillanatok alatt elfogyott. Ha csak sima liszttel készítjük, akkor elég a 250 ml növényi tej. Ha a recept szerinti lisztekkel, akkor több folyadékot vesz fel a tészta.

Hozzávalók a tésztához:

  • Sima búzaliszt: 350 g (működik 500 g sima liszttel is, csak akkor kevesebb növényi tej kell a dagasztáshoz)
  • Barna rizsliszt: 100 g (én Eden Premium barna rizslisztet használtam)
  • Teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt: 50 g 
  • Napraforgóolaj: 50 g
  • Kristálycukor: 50 g
  • Élesztő friss: 25 g (szárítottból 7 g. Én a DrOetkeres porélesztőt szoktam, mert a friss élesztőtől bőrtünetünk van)
  • Só: 5 g
  • Növényi tej (én Alpro rizstejet használtam): kb. 250-270 ml

Ebből a mennyiségből 2 rúd kalács lesz.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • Kakaópor: 6 evőkanál
  • Kristálycukor: 10 evőkanál
  • Növényi tejmentes margarin (LIGA, Vénusz sütőmargarin): 160 g

Tészta elkészítése:

Egy tálba kimérjük a liszteket, a sót, a cukrot, az olajat. Egy kicsi tálba öntünk ki a növényi tejből, meglangyosítjuk, teszünk bele kicsit a cukorból, majd feloldjuk benne az élesztőt és felfuttatjuk. Utána hozzáöntjük a lisztes-cukros-olajos-sós keverékhez és a maradék növényi tejjel alaposan összedolgozzuk. A gyúrást végezhetjük gyúrógéppel vagy kézzel. Én mindig kézzel szoktam, mert akkor érzem a tészta állagát. A lisztek fajtája ugyanis meghatározza, hogy mennyi folyadékot vesz fel a tészta ahhoz, hogy jó állagú legyen. Most egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Fontos, hogy ha még ragad, akkor nem jó, gyúrás közben váljon el a tészta a tál falától. 

Gyúrás után kb. duplájára kelesztjük a tésztát. Kb. 1 óra alatt kel meg. Amikor a kelesztési időből már csak kevés van hátra, akkor elkészítjük a kakaós tölteléket.

Töltelék készítése: 

A margarint megolvasztjuk, és hozzákanalazzuk a kakaót és a kristálycukrot, aztán várunk egy kicsit, hogy visszaszilárduljon egy kicsit a keverék, ne legyen folyós.

Összeállítás:

A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. A tölteléket pedig kétfelé, hogy könnyebb legyen összeállítani a fonott kalácsot. 

A kisebb részekből 3-at egyesével téglalap alakúra nyújtunk, nagyjából 5 mm vastagságúra és a kétfelé vet töltelékből az egyikkel megkenjük a 3 kinyújtott téglalapunkat, mint ahogy a kép is mutatja.

Amikor mindhárom téglalapot megkentük a kakaós töltelékkel, akkor feltekerjük őket úgy, hogy egy hosszú rudat kapjunk, mint ahogy a képen is. 

Ezt követően a 3 rudat összefonjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Megismételjük az előzőeket a tészta és a kakaós töltelék másik felével is. A két rudat süthetjük egymás mellett. Sütés előtt lekenhetjük a tetejét növényi tejjel.

180 fokon hőlégkeveréssel sütjük kb. 20 percig. A színén is látszik, hogy mikor van készen.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Bármilyen kérdés esetén keress minket bizalommal az info@vegabonshop.hu email címen.