Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Karamell szelet tej-, tojás- és szójamentesen

Karamell szelet tej-, tojás- és szójamentesen Az első sütemények között volt, amit kb. 8 évvel ezelőtt megsütöttem. Az elmúlt években sokszor sokféleképpen próbáltam, így alakult ki a mostani végső verzió. Nem igazán szeretem a zsírt, főleg mivel az is lehet tejes, de sajnos csak margarinnal nem lett annyira jó a tészta állaga. Aki szereti a karamellás krémeseket, akkor neki biztosan ez is nagyon ízleni fog. Amire figyeljünk, hogy a hartyáni krémeshez hasonlóan ennek is szüksége van egy nap puhulásra fogyasztás előtt. 

Hozzávalók a tésztához:

  • Sima búza finomliszt: 350g
  • Kristálycukor: 80g
  • Tejmentes margarin (Vénusz vagy Liga): 100g
  • Szódabikarbóna: 1 kávéskanál
  • Tejmentes zsír: 50g
  • Növényi tej: annyi, hogy összeálljon a tészta. Ha kivesszük a hűtőből hamarabb a margarint és a zsírt, akkor kevesebb kell, könnyebben összeáll a tészta. Én most elfelejtettem kivenni, így nekem 80 ml növényi tej kellett.

Hozzávalók a krémhez:

  • Kristálycukor: 150g
  • Növényi tej (én Alpro rizstejet használok): 500 ml
  • Búza finomliszt: 5 evőkanál (80g)
  • Tejmentes margarin (Vénusz vagy Liga): 150 g

Hozzávalók a csokibevonathoz a sütemény tetejére:

  • Kristálycukor: 5 evőkanál
  • Cukrozatlan kakaópor (én Tutti Eredeti Holland kakaóport használok 20-22%-ost): 3 evőkanál
  • Víz: 3 evőkanál
  • Margarin: 50g

Tészta elkészítése:

A sütőt 180 fok alsó-felső sütésre előmelegítjük. A tészta hozzávalóit kimérjük és összegyúrjuk, majd legalább 30 percre betesszük a hűtőbe, utána könnyebb lesz kinyújtani és dolgozni vele.

Közben elkészítjük a krémet. Amikor letelt az idő, akkor a tésztát 3 egyenlő részre vesszük szét és kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 3 mm vastagságúra. 20x27 cm-esre.

Egyesével egy tepsi hátoldalán kisütjük. Kb. 13-15 percig sütjük sütőtől függően. Amikor kivesszük, puha, de pár perc alatt megkeményedik. Ez a normális, ne ijedjünk meg.

A krém készítése:

A cukrot lassan karamellizáljuk. Ne kevergessük, ha szükségesnek látjuk, mert valahol jobban sötétedik, akkor kicsit mozgassuk meg az edényt.

Az 500 ml növényi tej felét forraljuk fel. A másik felét keverjük a liszttel csomómentesre. Amikor a cukor karamellizálódott, akkor a felforrósított 250 ml növényi tejet, öntsük a karamellre, de meg ne égessük magunkat. A forró karamell csúnya sérüléseket tud okozni. Amikor egyenletes lett a karamellás tej, akkor öntsük hozzá a lisztes növényi tejet és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. Folpackkal fóliázzuk le légmentesen, hogy ne keményedjen meg a teteje és hűtsük szobahőmérsékletűre. Közben a margarint is vegyük ki a hűtőből.

Amikor a karamellás krém kihűlt, akkor keverjük ki a margarint robotgéppel, majd adjuk hozzá a margarin 3/4-éhez a karamellkrémet és keverjük össze. Mint minden ilyen krémnél, itt is fontos, hogy a margarin és a krém azonos hőmérsékletű legyen, hogy ne csapódjon ki a margarin. Ráadásul mivel a margarin vizesebb, mint a sima vaj, könnyebben kicsapódik. A maradék 1/4 margarint olvasszuk fel és a végén csorgassuk a karamellás-margarinos krémhez és keverjük ki habosra.

A sütemény összeállítása:

A karamellás krémet osszuk kétfelé, majd lap-krém-lap-krém-lap sorrendben állítsuk össze a süteményt. A legvégén készítjük el rá a csokibevonatot.

A csokibevonat elkészítése:

Keverjük össze a cukrot, a kakaót és a vizet, majd vízgőz felett folyamatos keveréssel várjuk meg, amíg a cukor feloldódik és egy sima kakaós öntetet kapunk.

Utána vegyük fel a vízgőzről és keverjük el benne a margarint. Innen nem mindegy, hogy mikor öntjük a sütemény tetejére. Ha túl korán kezdjük, az sem baj, csak vigyázzunk, hogy a szélein ne folyjon le. Ha túl sokáig várunk, akkor nem fogjuk tudni szépen rákenni, mert hamar szilárdul. Ez egy kis gyakorlatot igényel.