Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tojáshelyettesítő

A tojáshelyettesítő porok segítségével ma már a tojásérzékenyek élete is sokkal egyszerűbb. Az Orgran gluténmentes tojáshelyettesítő por nagy segítség a tojás helyettesítésére süteményekben, panírozásnál, de még habcsókot is készíthetsz a segítségével. Használhatod tojásfehérje, tojássárgája, de egész tojás kiváltására is. A dobozán és leírásunknál minden segítséget megtalálsz, hogy hogy csináld. Kedvenc tojáshelyettesítőnk a süteményekhez a Veggo Aquafaba. Remekül működik tojásfehérje vagy egész tojás helyett is. Ugyanúgy kemény habbá verhető, mint az igazi tojásfehérje, így segítségével a vegán macaron készítése sem probléma már. Sok süteményben működik tojás helyett a chia mag, az útifűmaghéj, a csicseriborsóliszt, az őrölt lenmag vagy lenmagliszt és a magvak is, de utóbbiak inkább egész tojás helyettesítésére jók. A tojáshelyettesítőkről és használatukról egy részletes leírást találsz cikkeink között: Hogyan helyettesítsük a tojást sütéskor-főzéskor? - Fókuszban a tojáshelyettesítők

Hogyan kezdj neki a tojás helyettesítésének?

Hús, zöldség panírozásához nagyon jól működik az Orgran tojáshelyettesítő por, de ha még csak most kezded a tojásmentes diétát, és épp nincs otthon, akkor se keseredj el, mert a liszt-rizstej-zsemlemorzsa hármas is működik. Remek tej- és tojásmentes receptjeink vannak, melyeket itt találsz: Mentes receptek

Hogyan helyettesítheted a tojást az Orgran tojáshelyettesítőkkel?

A tojáspótlók közül talán az egyik legjobban és legkönnyebben használható tojás helyettesítésére az Orgran gluténmentes tojáshelyettesítő por. Süteményekhez és főzéshez is egyszerű a használata. 

1 egész tojás helyettesítése: 1 teáskanál (3g) tojáshelyettesítő adása 1 evőkanál (30ml) vízhez.

1 tojásfehérje helyettesítése: 1 teáskanál (3g) tojáshelyettesítő adása 1 evőkanál (15ml) vízhez.

1 tojássárgája helyettesítése: 1 teáskanál (3g) tojáshelyettesítő adása 1/2 evőkanál (7,5ml) vízhez.

A legtöbb receptben felhasználható, de nem készíthető vele rántotta, főtt-, buggyantott- vagy sült (tükör) tojás. Ha rántottát szeretnél készíteni, akkor az Orgran vegan easy egg a megoldás.

Hogyan pótolható a tojás egyéb helyettesítőkkel?

1 evőkanál chia maghoz adjunk 70 ml vizet, ez  felel meg 1 egész tojásnak. A chia mag jól működhet süteményeknél. Használatához be kell áztatni vízbe, hogy egy kicsit gélesedjen. 

1 evőkanál útifűmaghéjhoz adjunk 50 ml vizet, hogy kiváltsunk 1 egész tojás. Az útifűmaghéj kocsonyásodik a vízben.

1 evőkanál őrölt lenmaghoz vagy lenmagliszthez adjunk 3 evőkanál vizet, hogy pótolhassunk 1 egész tojást.

Több mindenhez használható a csicseriborsóliszt vagy a csicseriborsó konzerv leve, viszont tejérzékeny gyerekeknél érdemes először kis mennyiséggel kipróbálni, hogy nem-e okoz gondot, mert arra érzékenyeknél kiválthat a tejhez hasonló tüneteket. Nálunk középfülgyulladást okoz sajnos. 

A csicseriborsólisztet és a lenmaglisztet és az arany lenmaglisztet megtalálod gluténmentes lisztjeink között is.

Süteményeknél, kekszeknél jó megoldás lehet tojás kiváltására még a banán. Általánosságban egy fél pépesített banán felel meg egy tojásnak. Szintén süteményeknél, akár piskótánál jelent megoldást az édesítetlen almaszósz. 30 g belőle kiválthat egy egész tojást. 

Bizonyos esetekben 3 evőkanál mag (mogyoró és kesudió) is pótolhat 1 egész tojást, de ez tejérzékeny gyerekeknél sok esetben nem használható, mert többségük az olajos magvakra is érzékeny.