Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Teljes kiőrlésű tészta

A tészta kedvelt élelmiszer alapanyag a magyar konyhában. A teljes kiőrlésű tészta abban különbözik a sima tésztától, hogy a rosttartalma magasabb. Miért? Maga a teljes kiőrlésű azt jelenti, hogy a gabonaszem feldolgozásakor belekerül a magbelső, a maghéj (korpa) és a csíra is, a belekerült korpa révén pedig rostdúsabb lesz a végeredmény. A teljes kiőrlésű tészta nem azért előnyös, mert kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint sima társai, hanem azért, mert fogyasztásakor a rostanyagok lassítják a szénhidrát felszívódását, ezáltal mérséklik az inzulin emelkedését is, így ideális az inzulinrezisztenciával, 2-es típusú diabétesszel küzdők diétájában és mindazoknak, akik egy kicsit szeretnének egészségesebben táplálkozni. A teljes kiőrlésű lisztek és a belőlük készült tészta fogyasztása tehát jó hatással van anyagcserénkre, vércukorszintünkre, jóllakottság érzetünkre. Teljes kiőrlésű tésztáink között találsz durumbúza, tönkölybúza és gluténmentes tésztát is.

 

Milyen előnyei vannak még a teljes kiőrlésű tészta fogyasztásának?

A teljes kiőrlésű tészta nemcsak gazdag élelmi rost forrás, hanem magasabb a fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma is, mint sima lisztből készült társainak. A csíra révén zsírtartalma is kicsit magasabb, de ez élettanilag kedvező zsír.

 

Miért előnyös a durumbúzából és a tönkölybúzából készült tészta?

Mindkét gabona alkalmas arra, hogy finom, nem ragacsos tojásmentes tészta készüljön belőle. A durumbúza remek tésztaalapanyag, a tészta készítéséhez nincs szükség tojásra, így a tojásérzékenyek is fogyaszthatják, ráadásul nagyon finom.

Már a nem teljes kiőrlésű durumtészta is egészségesebb, mint a sima búzából készült, mert a durumbúzának alapvetően nagyobb a vitamin- és rosttartalma, ezért mind a bélrendszer működésére jó hatással van, mind pedig a vércukorszintre.

A tészták sárga színét a magokban található béta-karotin adja. A teljes kiőrlésű tészták színe viszont inkább sötétebb, bizonyos fajták esetén barna a belekerülő héj miatt. A tönkölybúza az egyik legegészségesebb gabona: magas a fehérje- és rosttartalma, gazdag ásványi anyagokban (magnézium, cink, kalcium, nátrium, vas), vitaminokban (B1-, B6-, E-vitamin), aminosavakban. A tönkölybúza is alkalmas arra, hogy tojás nélkül finom tészta készüljön belőle. 

Míg a durumbúza gluténtartalma kicsit magasabb a hagyományos búzáénál, addig a tönkölybúza kevesebb glutént tartalmaz. Sok szempontból az egyik legegészségesebb gabonánk. Ha korábban még nem kóstoltad volna a durum és a tönköly tésztákat, akkor javasoljuk, hogy próbáld ki sima durum és tönkölytésztáinkat is. Ha pedig ismeretlen számodra a gluténmentes tészták világa, akkor kóstold meg teljes kiőrlésű rizstésztánk mellett sima rizstésztáinkat, valamint gluténmentes tésztáink széles választékát is. 

 

Mire figyelj, ha a teljes kiőrlésű tésztákat, liszteket részesíted előnyben?

Bár a rostdús táplálkozás alapvetően előnyös és egészséges, valamint a belekerülő külső héj és csíra révén alapvetően nagyobb a fehérje-, ásványi anyag-, és vitamintartalma, mégis a korpa csökkenti bizonyos egyéb vitaminok és ásványi anyagok felszívódását (B12-vitamin, cink, kalcium, magnézium).

Emellett mivel a gabonaszem minden részét megőrlik, bizonyos gombafélék által termelt mikotoxinok is belekerülhetnek az őrleménybe, ezért érdemes bio minősítésű teljes kiőrlésű tésztákat fogyasztani, mert azok fokozott ellenőrzés alatt állnak.