Palacsinta tej és tojás nélkül

Aki már sokadjára nézi a receptjeinket, annak nem meglepő, hogy szeretjük keverni a sima finom búzalisztet teljes kiőrlésű liszttel és barna rizsliszttel. Hogy miért? Azért, mert hisszük, hogy úgy bármi, amit készítünk egy kicsit egészségesebb lesz, mint csak sima búzaliszttel készült változata. Az így bevitt rostokkal lassítjuk a cukor felszívódását, mérsékeljük a vércukorszint emelkedését, másrészt a rostosabb étel gyorsabban és hosszabb időre telít. Mindig annyi búzalisztet cserélünk le, ami még a késztermék ízén nem igazán változtat, mert a gyerekek elég kritikusak tudnak lenni az ételeket illetően. Ha túl száraz lenne a sok teljes kiőrlésű liszt miatt, nem ennék meg. Így viszont hozzászokik egy egészségesebb táplálkozáshoz.
Hozzávalók a palacsinta tésztához:
- Sima búzaliszt: 250 g
- Teljes kiőrlésű búzaliszt 25 g
- Durumliszt: 50 g (pl. Naturmind durumliszt)
- Barna rizsliszt: 75 g (pl. Eden Premium barna rizsliszt)
- (Természetesen működik csak búzaliszttel is. Akkor abból kell 400 g)
- Kristálycukor: 2 teáskanálnyi
- Só: 2 csipet
- Étkezési szódabikarbóna: 2 kávéskanálnyi
- Étolaj: 2 evőkanálnyi
- Növényi tej: 500 ml (én Alpro rizstejet szoktam használni)
- Szénsavas ásványvíz: 450 ml
Elkészítése:
Összemérjük a száraz hozzávalókat, szükség esetén átszitáljuk. Hozzámérjük a rizstejet, majd az ásványvizet és robotgéppel alaposan összekeverjük és kb. 10-15 percig hagyjuk állni sütés előtt. Ha sűrű a tészta, akkor még ásványvízzel óvatosan hígíthatjuk. Ha viszont sütés közben letapad, akkor kevés lisztet keverünk a tésztához, hogy sűrűbb legyen. Lassabban sütjük kicsit, mint a hagyományos palacsintát, de ha jól csináltuk, akkor a végeredmény ugyanolyan állagú lesz.
Ízlés szerint pudinggal, lekvárral, kakaóval vagy mogyorókrémmel töltjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!