Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Pozsonyi mákos kifli

Pozsonyi mákos kifli Tejmentes, tojásmentes finomság

Hozzávalók a tésztához:

  • Sima búzaliszt: 500 g
  • Tejmentes margarin: 200 g
  • Porcukor: 50 g
  • Élesztő friss: 15 g (szárítottból 4 g)
  • Só: 5 g
  • Növényi tej (én Alpro rizstejet használtam): 160 g

Hozzávalók a töltelékhez:

  • Darált mák (BackMit darált mák): 500 g
  • Cukor: 300 g
  • Víz: 160 g
  • Citromhéjreszelék: 10 g
  • Édesmorzsa: 100 g (Darált detki háztartási keksz, akinek nem gond a nyomokbanos. Én Fosfovit kekszet reszeltem, daráltam le, mert az nyomokban sem tartalmaz tejet, tojást.)
  • Ízlés szerint tehető még hozzá:
  • Narancshéjreszelék: 10 g
  • Mazsola: 50 g
  • Őrölt fahéj: 5 g

Tészta elkészítése:

Egy tálba kimérjük a lisztet, a sót, a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Egy kicsi tálba öntünk ki a növényi tejből, meglangyosítjuk, teszünk bele kicsit a porcukorból, majd feloldjuk benne az élesztőt, de ami fontos, hogy nem futtatjuk fel benne, hanem hozzáöntjük a margarinos, porcukros liszthez és a maradék növényi tejjel gyorsan, de alaposan összedolgozzuk. A gyúrást végezhetjük gyúrógéppel vagy kézzel. Én mindig kézzel szoktam.

Ha jól összedolgoztuk, utána betesszük egy tálba, letakarjuk egy száraz konyharuhával és hűvös helyre, pl. a kamrába tesszük, minimum 20 percet pihentetjük. Ez nálam most kb. 2 óra lett, mert közben a gyerekkel is kellett játszani és el kell készíteni a tölteléket is.

A töltelék elkészítése:

Először is, ha nem a kész Darált Detki háztartási keksszel dolgozunk, mint én is, akkor először elkészítjük az édesmorzsát. Én a Fosfovit kekszet először lereszeltem, majd mivel elég darabos maradt, mákdarálóban még egy kicsit megdaráltam. Reszelés helyett bele lehet tenni egy zacskóba is és húsklopfolóval széttörni.

Ha ez kész van, akkor kimértem hozzá az 500 g darált mákot és reszeltem hozzá citromhéjat. Ezeket elkeverjük egymással. Ehhez jöhet még hozzá ízlés szerint a narancshéjreszelék, a mazsola és a fahéj. Utóbbi kettőt én nem szoktam.

Egy edénybe kimérjük a cukrot és a vizet és ezt a cukros vizet felforraljuk, majd ráöntjük forrón az édesmorzsás mákra. Alaposan elkeverjük. Arra kell vigyázni, hogy a vizet ne forraljuk el. Egy olyan mákos elegyet kell kapnunk, hogy ha kézzel összenyomjuk, akkor kicsit összeragadjon a mák. Ha nagyon kemény, darabos még a töltelék, öntsünk hozzá még pici forró vizet, de vigyázzunk, mert a túl lágy sem jó.

Ezt is kihűtjük. Pihentetés után a tésztából 30 g –os golyókat formázunk, a máktöltelékből pedig 25 g-okat mérünk ki. A golyót ovális formában kinyújtjuk, majd hosszában beleteszünk egy mákcsíkot (mint a képen) és ráhajtjuk a tésztát mind a két oldalról. Meggörgetjük úgy, hogy a két végét közben kicsit lenyomjuk, hogy hegyes legyen. Ha kész, akkor kicsit behajtjuk kifli formába és úgy tesszük a sütőpapírra, hogy a ráhajtás alul legyen, így nem fog szétnyílni sütés közben. Tetejét megkentem cukros rizstejjel. Megvártam, amíg rászáradt a tetejére, addig a tészta is pihen még egy kicsit, majd 190 fokon hőlégkeverésen sütöttem kb. 10 percig, de ez a sütőtől is függ.

Igazi sűrű szilvalekvárral is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!