Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tej- és tojásmentes torta eper és banán ízesítéssel kívül csupa csokival

Tej- és tojásmentes torta eper és banán ízesítéssel kívül csupa csokival Lassan itt a szabadföldi eper szezonja és mi imádjuk az epret. Már találhattok receptjeink között két epres tortát. Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint a Tej- és tojásmentes torta eper- és vaníliakrémmel, csak a vaníliakrém tetejére banánkarikák kerültek, amelyek isteni ízt kölcsönöznek a vaníliakrémnek és nem, nem barnul meg egyből a banán benne. Emellett a csoki kívül nem  fent említett csokikrém, hanem a habkrémes verzió az Epres, csokis torta receptünkből, csak csokidarabos formában. Ez is azt mutatja, hogy egy receptből sokféle tortát készíthettek, csak a képzelet szab határt. Ne ijedjetek meg, ha ételérzékeny gyereketek első szülinapjára készülvén elkap titeket a kétségbeesés. Ezek a torták könnyen elkészíthetőek, nehéz őket elrontani. Ráadásul ehhez a tortához sem kellenek speciális cukrász eszközök. Elegendő egy tortaforma, ami lehet csatos vagy állítható és egy cukrász simító lapát.

Ha szeretnénk díszítéshez trüffelgolyót használni, akkor azzal kezdjük a tortakészítést, mert annak a hűtőben idő kell, bár fagyasztóval gyorsítható. Elkészítését, hozzávalóit lásd a recept végefelé.

Hozzávalók a tojásmentes piskótához (ez a mennyiség egy 20-22 cm átmérőjű tortához elég. Kisebb tortához, vagy ha külön akarjuk sütni a lapokat, akkor fél adagot sütünk):

  • Sima búzaliszt: 500 g (ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor 450 g liszt és 50 g kakaópor)
  • Sütőpor: 2 csomag (én DrOetkert szoktam)
  • Szódabikarbóna: 2 kávéskanál
  • Só: 2 csipet
  • Almalé (100%-os bolti szűrt almalé): 500 ml
  • Kristálycukor: 240 g
  • Vaníliás cukor: 2 csomag (DrOetker)
  • Citrom: 1 db citrom leve vagy kb. 4 evőkanál citromlé
  • Napraforgóolaj: 8 evőkanál

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra alsó-felső sütés állásban. Kimérjük egy tálba az almalevet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és az olajat.  Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót és ezeket átszitáljuk. Utána a lisztes keverékhez hozzáöntjük az almaleves-cukros keveréket és robotgéppel összekeverjük. Keverés közben reakcióba lép a szódabikarbóna és a citromlé, ezt észre fogjuk venni. Ne keverjük nagyon sokáig.

Ha állítható tortaformát használunk, akkor azt még előtte készítsük elő. Tekerjünk körbe az aljára sütőpapírt és helyezzük egy tepsire. Ez most 20 cm átmérőjű torta lesz.

Kapcsos tortaformát is használhatunk, abban is szépen megsül. A lényeg, hogy 50 percig semmiképpen se nyissuk ki a sütőt. Utána megnézhetjük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e a közepe is. kb. 60-70 perc kell sütőtől függően.

Ha kész van, akkor kivesszük óvatosan a formából és fejjel lefelé fordítjuk. Kevés lisztet vagy porcukrot szórunk a tetejére, az kerül utána alulra a sütőpapírra. Ez azért kell, hogy ne ragadjon hozzá a papír. Valamilyen rácsra helyezzük, amíg ki nem hűl. Utána 3-felé vágjuk.

Krémek hozzávalói és készítése:

Amíg sül a torta, addig elkezdjük elkészíteni a krémeket. 

Hozzávalók az eperkrémhez:

  • Eper (fagyasztott vagy friss): 150 g
  • Kristálycukor: 75 g
  • Vaníliás pudingpor: 1 csomag (én DrOetkerest használok, abból jó az eredeti és a kislányfejes is)
  • Tejmentes sütőmargarin: 150 g (én Vénusz sütőmargarint használok)

Eperkrém készítése:

Az epret, a cukrot és 0,5 dl=50 ml vizet felforralunk, majd botmixerrel pürésítjük. Utána még kb. 5-10 percig forraljuk. (Kezdhetjük az eper pürésítésével és utána forraljuk fel a cukorral és a vízzel, ha nekünk úgy jobban tetszik.)  A vaníliás pudingport elkeverjük 1 dl vízben, majd ezt hozzáöntjük a cukrozott eperpüréhez és besűrítjük vele. Tetejére folpackot teszünk levegőmentesen, hogy ne bőrösödjön meg. Kihűtjük. Közben a margarint is kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Amikor a krém lehűlt szobahőmérsékletűre, kicsit átkeverjük robotgéppel. A margarint is kihabosítjuk robotgéppel, majd hozzáforgatjuk apránként a kihűlt, felvert eperpüréhez. Mivel a margarin vizesebb, mint a vaj, hajlamos a krém kicsapódni, különösen, ha a margarin és a krém nem azonos hőmérsékletűt, ezért is ne keverjük össze az egész margarinnal. Ha menet közben azt lájuk, hogy kicsapódik a krém, akkor a margarin kb. 1/4-ét olvasszuk fel mikróban és azt keverjük hozzá a krémhez, amely így újra szép sima lesz, de nem lesz nagyon lágy. Ha az utolsó adag margarinnál csapódna ki a krém, akkor vegyünk ki kicsit a krémből, olvasszuk fel és azt keverjük vissza. Ez a mennyiség egy rétegben elég a tortába.

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

  • Vaníliás pudingpor: 1 csomag (én DrOetkerest használok, abból jó az eredeti és a kislányfejes is)
  • Kristálycukor: 75 g
  • Liszt: 1 evőkanál vagy 10 g
  • Növényi tej: 2,5 dl (én Alpro rizstejet használok)
  • Tejmentes sütőmargarin: 100 g (én Vénusz sütőmargarint használok)

Vaníliakrém készítése:

A vaníliás pudingport, a cukrot és a lisztet elkeverjük annyi növényi tejjel, hogy csomómentes legyen. A maradék növényi tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingporos elegyet és sűrűsödésig főzzük. Tetejére levegőmentesen folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg.

Szobahőmérsékletűre hűtjük. Itt is fontos, hogy a margarin pedig szobahőmérsékletűre melegedjen. Amikor kihűlt, robotgéppel kicsit kihabosítjuk. A margarint is kihabosítjuk robotgéppel, majd hozzáforgatjuk apránként a kihűlt, felvert vaníliapudinghoz. Itt is igaz, hogy ha menet közben azt lájuk, hogy kicsapódik a krém, akkor a margarin kb. 1/4-ét olvasszuk fel mikróban és azt keverjük hozzá a krémhez, amely így újra szép sima lesz, de nem lesz nagyon lágy. Ha az utolsó adag margarinnál csapódna ki a krém, akkor vegyünk ki kicsit a krémből, olvasszuk fel és azt keverjük vissza. Ez a mennyiség egy rétegben elég a tortába. Betöltéskor a tetejére banánkarikákat vágunk. 

Hozzávalók a burkoló csokikrémhez:

  • Növényi tej: 300 ml (én Alpro rizstejet használok)
  • Kristálycukor: 50 g
  • Csokoládés pudingpor: 1 csomag (én DrOetker kislányfejes csokipudingport használok)
  • Hideg habtejszín: 300 ml (én Schlagfixet használok)
  • Étcsokoládé olvasztva: 100 g (én Callebaut étcsokoládé pasztillát használok vagy egy tábla Moo Free csokit, ha nincs itthon csokipasztilla)
  • plusz 50g étcsokoládé olvasztva, ha csokidarabosra szeretnénk a krémet

Csokikrém készítése:

A csokoládés krémhez felforralunk 2 dl növényi tejet a cukorral, és besűrítjük a maradék 1 dl növényi tejben elkevert pudingporral. Tetejére folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg. Kihűtjük, jól átkeverjük. Felverjük a hideg habtejszínt és megolvasztjuk vízgőz felett vagy óvatosan a mikróban a csokoládét. A csokis pudinghoz hozzákeverjük a habbá vert habtejszínt, valamint az olvasztott étcsokoládét. Egy nagyon finom csokikrémet kapunk, ami jó krémként, vagy burkolni is. Krémként 2 rétegben elég, de a 20 cm átmérőjű torta burkolásához is elég és marad a díszítéshez is egy kevés, aki szeretné szebben díszíteni a tortát. Ha szeretnénk, hogy csokidarabos legyen a krém, mint ennél a tortánál, akkor megolvasztunk még 50 g étcsokoládét, de éppen csak olvadjon meg, ne melegítsük túl és öntsük a hideg krémhez, keverjük óvatosan össze, a csoki csokidarabok formájában visszaszilárdul. 

Csokicsurgatás:

Előtte hűtsük le a tortát hűtőben.

Hozzávalók:

  • Étcsokoládé: 100 g
  • Napraforgóolaj: 3 evőkanál

Előkészítése: vízgőz felett vagy óvatosan mikróban olvasszuk fel a csokoládét és leverjünk hozzá 3 evőkanál napraforgóolajat. Egy kiskanál segítségével mindig csorgassunk le egy kicsit a torta tetejének a széléről. Ha segítségre lenne szükséged, nézd meg Bebepiskóta csokicsurgatásos videóját a youtube-on. Ha körbeértél, akkor a maradék csokit öntsd a torta tetejének közepére és egy kanál segítségével simítsd szét a torta tetején. Amikor megvan, akkor a kanál nyelének végével kívülről befelé haladva, körben haladj a torta közepe felé, így lesz szép csíkos, de az is egy megoldás, ha csak telepakolod a torta tetejét gyümölccsel és trüffelgolyóval, amíg a csoki nem szilárdult meg teljesen. Ez a legegyszerűbb és mégis mutatós megoldás, ha kezdő vagy. 

Tejmentes trüffelgolyó hozzávalói (ebből a mennyiségből kb. 10 db golyó jön ki) :

  • Habtejszín: 50 ml (én Schlagfixet használok)
  • Méz: 10 g
  • Porcukor: 20 g
  • Étcsokoládé: 100 g
  • Rum: ízlés szerint (elhagyható)

Trüffelgolyó elkészítése:

A tejszínt, a porcukrot és a mézet összeforraljuk, kicsit forraljuk a méz miatt, majd felolvasztjuk benne a csokoládét. Amikor kicsit hűlt hozzátehetjük a rumot. Betesszük hűtőbe, vagy ha kevesebb időnk van, akkor a fagyasztóba. Amikor megdermedt, hideg kézzel golyókat formálunk belőle. A kéz melegétől könnyen olvad, formázás után csokiforgácsba (DrOetkeres), vagy színes forgácsba (DrOetkeres) forgatjuk és visszatesszük a hűtőbe díszítésig. 

Ha bármilyen kérdésed lenne a recepttel kapcsolatban, írj nekünk bátran az info@vegabonshop.hu email címen.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!