Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tejmentes vaníliakrémes torta tojásmentesen

Tejmentes vaníliakrémes torta tojásmentesen Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető torta, az igazán kezdők is könnyen megsüthetik. Ráadásul a legkisebbek is szeretik, mert két nagyon alapkrémmel készül. Belül vaníliakrémes, amely jól kombinálható igény szerint gyümölcsökkel, kívül pedig egy könnyen elkészíthető, de finom csokikrém borítja.

Hozzávalók a tojásmentes piskótához (ez a mennyiség egy 20-22 cm átmérőjű tortához elég. Kisebb tortához, vagy ha külön akarjuk sütni a lapokat, akkor fél adagot sütünk):

  • Sima búzaliszt: 500 g (ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor 450 g liszt és 50 g kakaópor)
  • Sütőpor: 2 csomag (én DrOetkert szoktam)
  • Szódabikarbóna: 2 kávéskanál
  • Só: 2 csipet
  • Almalé: 500 ml
  • Kristálycukor: 240 g
  • Vaníliás cukor: 2 csomag (DrOetker)
  • Citrom: 1 db citrom leve vagy kb. 4 evőkanál citromlé
  • Napraforgóolaj: 8 evőkanál

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra alsó-felső sütés állásban. Kimérjük egy tálba az almalevet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és az olajat.  Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót és ezeket átszitáljuk. Utána a lisztes keverékhez hozzáöntjük az almaleves-cukros keveréket és robotgéppel összekeverjük. Keverés közben reakcióba lép a szódabikarbóna és a citromlé, ezt észre fogjuk venni. Ne keverjük nagyon sokáig.

Ha állítható tortaformát használunk, akkor azt még előtte készítsük elő. Tekerjünk körbe az aljára sütőpapírt és helyezzük egy tepsire. Ez most 20 cm átmérőjű torta lesz.

Kapcsos tortaformát is használhatunk, abban is szépen megsül. A lényeg, hogy 50 percig semmiképpen se nyissuk ki a sütőt. Utána megnézhetjük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e a közepe is. kb. 60-70 perc kell sütőtől függően.

Ha kész van, akkor kivesszük óvatosan a formából és fejjel lefelé fordítjuk. Kevés lisztet vagy porcukrot szórunk a tetejére, az kerül utána alulra a sütőpapírra. Ez azért kell, hogy ne ragadjon hozzá a papír. Valamilyen rácsra helyezzük, amíg ki nem hűl. Utána 3-felé vágjuk.

Krémek hozzávalói és készítése:

Amíg sül a torta, addig elkezdjük elkészíteni a krémeket. 

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

  • Vaníliás pudingpor: 2 csomag (én DrOetkerest használok, abból jó az eredeti és a kislányfejes is)
  • Kristálycukor: 150 g
  • Liszt: 2 evőkanál vagy 20 g
  • Növényi tej: 5 dl (én Alpro rizstejet használok)
  • Tejmentes sütőmargarin: 200 g (én Vénusz sütőmargarint használok)

Vaníliakrém készítése:

A vaníliás pudingport, a cukrot és a lisztet elkeverjük annyi növényi tejjel, hogy csomómentes legyen. A maradék növényi tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingporos elegyet és sűrűsödésig főzzük. Tetejére levegőmentesen folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg.

Szobahőmérsékletűre hűtjük. Itt is fontos, hogy a margarin pedig szobahőmérsékletűre melegedjen. Amikor kihűlt, robotgéppel kicsit kihabosítjuk. A margarint is kihabosítjuk robotgéppel, majd hozzáforgatjuk apránként a kihűlt, felvert vaníliapudinghoz. Itt is igaz, hogy ha menet közben azt lájuk, hogy kicsapódik a krém, akkor a margarin kb. 1/4-ét olvasszuk fel mikróban és azt keverjük hozzá a krémhez, amely így újra szép sima lesz, de nem lesz nagyon lágy. Ha az utolsó adag margarinnál csapódna ki a krém, akkor vegyünk ki kicsit a krémből, olvasszuk fel és azt keverjük vissza. Ez a mennyiség két rétegben elég a tortába.

Hozzávalók a burkoló csokikrémhez:

  • Növényi tej: 300 ml (én Alpro rizstejet használok)
  • Kristálycukor: 4 evőkanál
  • Csokoládés pudingpor: 1 csomag (én DrOetker kislányfejes csokipudingport használok)
  • Tejmentes sütőmargarin: 100 g (én Vénusz sütőmargarint használok)
  • Étcsokoládé olvasztva: 100 g (én Callebaut étcsokoládé pasztillát használok vagy egy tábla Moo Free csokit, ha nincs itthon csokipasztilla)

Csokikrém elkészítése:

A pudingport elkeverjük a cukorral és annyi növényi tejjel, hogy csomómentes legyen. A maradék növényi tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingporos elegyet és sűrűsödésig főzzük. Tetejére levegőmentesen folpack fóliát rakunk és kihűtjük. A margarint szobahőmérsékletűre melegítjük, időben vegyük ki a hűtőből. Kihabosítjuk és a robotgéppel átkevert csokipudinghoz keverjük apránként. Itt is előfordulhat, hogy kicsapódik a margarin, de nem baj. Vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk meg a csokoládét kb. 40 fokra és keverjük a krémhez, amely így sima, egynemű lesz. Egy nagyon finom csokikrémet kapunk, amely nagyon jó burkoláshoz akkor is, ha lágyabb krémmel szeretünk burkolni és akkor is, ha kicsit sűrűbbel. Utóbbi esetben hűtsük le kb. 20 fokra a krémet, a benne lévő csokitól nagyon jó állaga lesz. Nagyon finom is, ezért krémként is használhatjuk tortába, de akkor 200 g margarinnal készítsük. Ez a mennyiség elég a 22 cm-es torta burkolásához és díszítéséhez. 

A csíkozást körben a tortán és a tetején ezzel csináltam.

A tetejét ízlés szerint díszíthetjük a megmaradt krémmel, gyümölcsökkel.

Ha bármi kérdés felmerülne a torta készítésével kapcsolatban, kérjük írj az info@vegabonshop.hu email címre.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!