Tojásmentes piskóta

Elsőre azt gondolnánk, hogy tojás nélkül a piskóta kivitelezhetetlen. Nem állunk messze az igazságtól, hiszen a valódi piskóta tésztához elengedhetetlen a tojás. Na de a piskótához hasonló finomság azért megvalósítható tojás nélkül is. Ezt a tojásmentes piskótát sok-sok évvel ezelőtt találtam, amikor belecsöppentünk a mentes életbe. Azóta már kicsit finomodott a recept, sokszor sokféleképpen megsütöttem, de cukrász ismerősök is kipróbálták már. Az eredménnyel pedig eddig mindenki elégedett volt. Található itt 20-22 cm átmérőjű sima és kakaós, valamint 24-26 cm átmérőjű mákos tojásmentes piskóta recept is.
Hozzávalók a tojásmentes piskótához (ez a mennyiség egy 20-22 cm átmérőjű tortához elég, hogy 3-felé vághassuk. Ha magasabb tortát szeretnénk, akkor 20 cm átmérőjűt csináljunk):
- Sima búzaliszt: 500 g (ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor 450 g liszt és 50 g kakaópor - lásd lentebb)
- Sütőpor: 2 csomag (én DrOetkert szoktam)
- Szódabikarbóna: 2 kávéskanál
- Só: 2 csipet
- Almalé (100%-os bolti szűrt almalé): 500 ml
- Kristálycukor: 240 g
- Vaníliás cukor: 2 csomag (DrOetker)
- Citrom: 1 db citrom leve vagy kb. 4 evőkanál citromlé
- Napraforgóolaj: 8 evőkanál
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra alsó-felső sütés állásban. Kimérjük egy tálba az almalevet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és az olajat. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót és ezeket átszitáljuk. Utána a lisztes keverékhez hozzáöntjük az almaleves-cukros keveréket és robotgéppel összekeverjük. Keverés közben reakcióba lép a szódabikarbóna és a citromlé, ezt észre fogjuk venni. Ne keverjük nagyon sokáig.
Ha állítható tortaformát használunk, akkor azt még előtte készítsük elő. Tekerjünk körbe az aljára sütőpapírt és helyezzük egy tepsire. Ez most 20 cm átmérőjű torta lesz.
Kapcsos tortaformát is használhatunk, abban is szépen megsül. A lényeg, hogy 50 percig semmiképpen se nyissuk ki a sütőt. Utána megnézhetjük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e a közepe is. kb. 60-70 perc kell sütőtől függően.
Ha kész van, akkor kivesszük óvatosan a formából és fejjel lefelé fordítjuk. Kevés lisztet vagy porcukrot szórunk a tetejére, az kerül utána alulra a sütőpapírra. Ez azért kell, hogy ne ragadjon hozzá a papír. Valamilyen rácsra helyezzük, amíg ki nem hűl. Utána 3-felé vágjuk.
22 cm-es torta is 3-felé vágható:
Kakaós tojásmentes piskóta
Hozzávalók a tojásmentes kakaós piskótához (ez a mennyiség egy 20-22 cm átmérőjű tortához elég):
- Sima búzaliszt: 450 g
- Kakaópor: 50 g
- Sütőpor: 2 csomag (én DrOetkert szoktam)
- Szódabikarbóna: 2 kávéskanál
- Só: 2 csipet
- Almalé (100%-os bolti szűrt almalé): 500 ml
- Kristálycukor: 240 g
- Vaníliás cukor: 2 csomag (DrOetker)
- Citrom: 1 db citrom leve vagy kb. 4 evőkanál citromlé
- Napraforgóolaj: 8 evőkanál
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra alsó-felső sütés állásban. Kimérjük egy tálba az almalevet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és az olajat. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a sót és ezeket átszitáljuk. Utána a lisztes keverékhez hozzáöntjük az almaleves-cukros keveréket és robotgéppel összekeverjük. Keverés közben reakcióba lép a szódabikarbóna és a citromlé, ezt észre fogjuk venni. Ne keverjük nagyon sokáig.
Ha állítható tortaformát használunk, akkor azt még előtte készítsük elő. Tekerjünk körbe az aljára sütőpapírt és helyezzük egy tepsire. Ez most 20 cm átmérőjű torta lesz.
Kapcsos tortaformát is használhatunk, abban is szépen megsül. A lényeg, hogy 50 percig semmiképpen se nyissuk ki a sütőt. Utána megnézhetjük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e a közepe is. kb. 60-70 perc kell sütőtől függően.
Ha kész van, akkor kivesszük óvatosan a formából és fejjel lefelé fordítjuk. Kevés lisztet vagy porcukrot szórunk a tetejére, az kerül utána alulra a sütőpapírra. Ez azért kell, hogy ne ragadjon hozzá a papír. Valamilyen rácsra helyezzük, amíg ki nem hűl.
Mákos tojásmentes piskóta 24-26 cm átmérőjű, hogy 3-felé lehessen vágni:
- Sima búzaliszt: 500 g (ha nem mákos piskótát szeretnénk, akkor 550 g liszt)
- Mák: 50 g
- Sütőpor: 27 g (én DrOetkert szoktam)
- Szódabikarbóna: 8 g
- Só: 2 csipet
- Almalé (100%-os bolti szűrt almalé): 550 ml
- Kristálycukor: 264 g
- Vaníliás cukor: 18 g (DrOetker)
- Citrom: 5 evőkanál citromlé
- Napraforgóolaj: 9 evőkanál
Az összeállítás ugyanaz. 10%-kal növeltem az arányokat az eredeti recepthez képest. Ha 28 cm-es piskótát szeretnénk, akkor az eredeti első recept összetevőinek mennyiségét 20%-kal növeljük.