Vaníliás-csokis torta trüffelgolyóval tej-, tojás- és szójamentes

Hozzávalók a tojásmentes piskótához (ez a mennyiség egy 20-22 cm átmérőjű tortához elég. Ez most egy 22 cm átmérőjű torta lett):
- Sima búzaliszt: 500 g
- Sütőpor: 2 csomag (én DrOetkert szoktam)
- Szódabikarbóna: 2 kávéskanál
- Só: 2 csipet
- Almalé: 500 ml
- Kristálycukor: 240 g
- Vaníliás cukor: 2 csomag (DrOetker)
- Citrom: 1 db citrom leve vagy kb. 4 evőkanál citromlé
- Napraforgóolaj: 8 evőkanál
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra alsó-felső sütés állásban. Kimérjük egy tálba az almalevet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és az olajat. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót és ezeket átszitáljuk. Utána a lisztes keverékhez hozzáöntjük az almaleves-cukros keveréket és robotgéppel összekeverjük. Keverés közben reakcióba lép a szódabikarbóna és a citromlé, ezt észre fogjuk venni. Ne keverjük nagyon sokáig.
Ha állítható tortaformát használunk, akkor azt még előtte készítsük elő. Tekerjünk körbe az aljára sütőpapírt és helyezzük egy tepsire. Ez most 22 cm átmérőjű torta lesz.
Kapcsos tortaformát is használhatunk, abban is szépen megsül. A lényeg, hogy 50 percig semmiképpen se nyissuk ki a sütőt. Utána megnézhetjük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e a közepe is. kb. 60-70 perc kell sütőtől függően.
Ha kész van, akkor kivesszük óvatosan a formából és fejjel lefelé fordítjuk. Kevés lisztet vagy porcukrot szórunk a tetejére, az kerül utána alulra a sütőpapírra. Ez azért kell, hogy ne ragadjon hozzá a papír. Valamilyen rácsra helyezzük, amíg ki nem hűl. Utána 3-felé vágjuk.
Hozzávalók a vaníliakrémhez:
- Növényi tej (én Alpro rizstejet használok): 800 ml
- Vaníliás puding (DrOetker eredeti és kislányfejes is jó): 3 csomag
- Cukor: 200 g
- Tejmentes margarin (Vénusz vagy Liga): 160 g
A vaníliakrém elkészítése:
A vaníliás pudingport, és a cukrot elkeverjük annyi növényi tejjel, hogy csomómentes legyen. A maradék növényi tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingporos elegyet és sűrűsödésig főzzük. Tetejére levegőmentesen folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg.
Szobahőmérsékletűre hűtjük. Fontos, hogy a margarin pedig szobahőmérsékletűre melegedjen. Amikor kihűlt, robotgéppel kicsit kihabosítjuk. A margarint is kihabosítjuk robotgéppel, majd a kikivert margarin 3/4-éhez apránként hozzáforgatjuk apránként a kihűlt, felvert vaníliapudingot. Ha menet közben azt lájuk, hogy kicsapódik a krém, ne essünk kétségbe. A margarin maradék 1/4-ét olvasszuk fel mikróban és azt keverjük hozzá a krémhez, amely így újra szép sima lesz, habosítsuk ki. Ez a mennyiség két rétegben elég a tortába.
Hozzávalók a burkoló csokikrémhez:
- Növényi tej: 500 ml (én Alpro rizstejet használok)
- Kristálycukor: 120 g
- Csokoládés pudingpor: 2 csomag (én DrOetker kislányfejes csokipudingport használok)
- Tejmentes sütőmargarin: 150 g (én Vénusz sütőmargarint használok)
- Étcsokoládé olvasztva: 150 g (tökéletes hozzá a Moo Free sütőpasztilla is vagy a So Free tejmentes csokicseppek is)
Csokikrém elkészítése:
A pudingport elkeverjük a cukorral és annyi növényi tejjel, hogy csomómentes legyen. A maradék növényi tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingporos elegyet és sűrűsödésig főzzük. Tetejére levegőmentesen folpack fóliát rakunk és kihűtjük. A margarint szobahőmérsékletűre melegítjük, időben vegyük ki a hűtőből. Kihabosítjuk, majd apránként hozzákeverjük a csokipudingos krémet. Itt is előfordulhat, hogy kicsapódik a margarin, de nem baj. Vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk meg a csokoládét kb. 40 fokra, kavargassuk a csokit, míg vissza nem hűl kb. 30 fokra majd keverjük a krémhez, amely így sima, egynemű lesz. Fontos, hogy ne melegítsük meg nagyon a csokit, mert utána nem fog szépen visszakristályosodni és híg marad a krémünk. Egy nagyon finom csokikrémet kapunk, amely nagyon jó burkoláshoz és díszítéshez is.
Tejmentes trüffelgolyó hozzávalói (ebből a mennyiségből kb. 10 db golyó jön ki) :
- Habtejszín: 50 ml (én Schlagfixet használok)
- Méz: 10 g
- Porcukor: 20 g
- Étcsokoládé: 100 g
- Rum: ízlés szerint (elhagyható)
Trüffelgolyó elkészítése:
A tejszínt, a porcukrot és a mézet összeforraljuk, kicsit forraljuk a méz miatt, majd felolvasztjuk benne a csokoládét. Amikor kicsit hűlt hozzátehetjük a rumot. Betesszük hűtőbe, vagy ha kevesebb időnk van, akkor a fagyasztóba. Amikor megdermedt, hideg kézzel golyókat formálunk belőle. A kéz melegétől könnyen olvad, formázás után fehércsoki forgácsba forgatjuk (Moo Free fehércsokit reszeltem le sajtreszelőn) és visszatesszük a hűtőbe díszítésig.
Jó étvágyat kívánunk hozzá! Kérdés esetén írjon nekünk az info@vegabonshop.hu email címre.