Blog
Manapság egyre gyakrabban találkozni a natúrkozmetikum megnevezéssel. Na de mit is jelent ez és miben különböznek a natúrkozmetikumok a hagyományos kozmetikumoktól? Mi számít biokozmetikumnak? Mennyire megbízhatóak a forgalomban lévő kozmetikumok? Mégis hogyan válasszunk közülük? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
A tojás az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában. Használjuk kötőanyagként, térfogatnövelőként, sűrítésre. A tojásfehérje és a sárgája is jellegénél fogva más-más módon befolyásolja a recepteket. A tojásfehérje vízből és fehérjéből áll, míg a sárgája részben fehérjét, részben zsírokat, tápanyagokat tartalmaz.
Na de miért is kell beszélni a tojáshelyettesítésről?
Manapság egyre többen küzdenek valamilyen ételintoleranciával, ételallergiával és esznek valamilyen allergén(ek)től mentesen. Sokan ezt csak egyféle mai divatnak, hóbortnak tartják. Valójában azonban folyamatosan nő a valamilyen ételérzékenységgel küzdő emberek száma. Sokszor ez már egészen kicsi gyermekkorban megjelenik, de a kor előre haladtával az emésztőrendszer beérik és egyre kevésbé szívódnak fel olyan anyagok, amelyek tüneteket okozhatnak.
Manapság egyre több szülőben merül fel a gyanú, hogy csecsemőjénél/gyerekénél az ekcémát, kiütéseket, hasi panaszokat ételérzékenység vagy ételallergia okozza. Először is, mielőtt bárki diétába kezdene, mindenképpen keressen fel egy gyermek gasztroenterológust, allergológust, aki a tünetek és a vizsgálatok eredményének ismeretében el tudja dönteni, hogy ténylegesen allergén okozza-e a panaszokat vagy teljesen más áll a háttérben. Amennyiben igazolódik a szülő gyanúja, azaz valóban étel a tünetek okozója, akkor melyik allergén(ek) felelős(ek) a tünetekért, valamint ételallergiáról vagy ételérzékenységről beszélünk-e a gyermek esetében. A kettő ugyanis nem ugyanaz.