Banános mentes minipalacsinták

Miért szeretjük ezt a receptet? Azért, mert nem kell hozzá tej, tojás és még gluténmentes liszttel is működik. Nem kell hozzá méricskélni. Egyszer kell úgy megcsinálnunk, hogy lássuk, milyennek is kell lennie az állagának és utána bármilyen liszttel könnyen, 10 perc alatt finom, egészséges reggelit adhatunk a legkisebbeknek. Ha már ismertetjük a gyereket a darabos ételekkel, akkor ezt is érdemes kipróbálni, hiszen puha, az ínyével is szét tudja nyomni.
Hozzávalók:
- 1 db banán
- gluténmentes zabpehelyliszt
- sima búzaliszt vagy ha gluténmentesen szeretnénk, akkor rizsliszt
- növényi tej (mi az Alpro rizstejet szeretjük)
- pár csepp olaj (napraforgóolaj, kókuszzsír)
Elkészítése:
Egy villával egy tányéron jó alaposan összetörjük a banánt, hogy banánpépet kapjunk. Ezután beletesszük egy kis kompótos tálba. Ekkor látjuk, hogy mekkora lesz a banán mennyisége. Hozzákanalazzuk a liszteket úgy, hogy a két liszt keveréke mennyiségre körülbelül ugyanannyi legyen, mint a banáné. Ne idegeskedjük túl, ha kicsit több a liszt, max nem lesz olyan édes a palacsinta. Ha kicsit kevesebb, akkor azt látjuk majd próbasütéskor, hogy lágy a palacsinta és teszünk még hozzá. Utána adunk hozzá kevés rizstejet. Mennyit? Kezdésnek kb. 3 evőkanálnyit, aztán mindig csak keveset kavarjunk még hozzá. Egy közepesen sűrű állagot kapunk. Túl sűrű még, ha felemeljük a villát és egyben esik le róla a tészta vagy le sem esik. Teszünk még hozzá növényi tejet. Akkor jó, ha könnyen kavarható a tészta és ha felemeljük a villát, akkor darabokban esik le róla. Megpróbálom képpel szemléltetni, de a próbasütéskor úgyis kiderül, ha nem jó az állag. Tényleg nem igazán lehet elrontani.
A palacsintasütőre pár csepp olajat teszünk, felforrósítjuk és mehet is a próbasütés. Egy evőkanálnyi tésztát teszünk a sütőre és kicsit szétterítjük a tésztát. Közepes hőmérsékleten süssük. Ha túl hirtelen sül, megég és nyers marad a közepe, ha túl lassan, akkor pedig kiszáradhat. A tészta akkor jó, ha sütéskor meg tudjuk fordítani. Ha szakad, akkor még lisztet kell beletenni, ha pedig nem ruganyos a kisült palacsinta, hanem keményebb, akkor túl sűrű még a tészta és kevés növényi tejjel hígítani kell. A végeredmény pedig finom babános minipalacsinták a legkisebbeknek.