Epres, csokis torta tej és tojás nélkül

Ezt a tojásmentes piskóta receptet még a diétánk elején találtam, de azóta is ezt sütöm. Többen próbálták már azóta és eddig még mindenkinek sikerült. Kicsit sűrűbb a tésztája, mint a hagyományos piskótának, viszont sokan kóstolták már és finomnak ítélték még azok is, akik utólag tudták meg, hogy tojás nélkül készült.
Hozzávalók a tojásmentes kakaós piskótához (ez a mennyiség egy 20-22 cm átmérőjű tortához elég. Kisebb tortához fél adagot sütünk):
- Sima búzaliszt: 450 g
- Kakaópor: 50 g
- (ha nem kakaós piskótát szeretnénk, akkor 500 g búzaliszt, mint például itt: tej- és tojásmentes torta eper- és vaníliakrémmel)
- Sütőpor: 2 csomag (én DrOetkert szoktam)
- Szódabikarbóna: 2 kávéskanál
- Só: 2 csipet
- Almalé (100%-os bolti szűrt almalé): 500 ml
- Kristálycukor: 240 g
- Vaníliás cukor: 2 csomag (DrOetker)
- Citrom: 1 db citrom leve vagy kb. 4 evőkanál citromlé
- Napraforgóolaj: 8 evőkanál
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra alsó-felső sütés állásban. Kimérjük egy tálba az almalevet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és az olajat. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a sót és ezeket átszitáljuk. Utána a lisztes keverékhez hozzáöntjük az almaleves-cukros keveréket és robotgéppel összekeverjük. Keverés közben reakcióba lép a szódabikarbóna és a citromlé, ezt észre fogjuk venni. Ne keverjük nagyon sokáig.
Ha állítható tortaformát használunk, akkor azt még előtte készítsük elő. Tekerjünk körbe az aljára sütőpapírt és helyezzük egy tepsire. Ez most 20 cm átmérőjű torta lesz.
Kapcsos tortaformát is használhatunk, abban is szépen megsül. A lényeg, hogy 50 percig semmiképpen se nyissuk ki a sütőt. Utána megnézhetjük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e a közepe is. kb. 60-70 perc kell sütőtől függően.
Ha kész van, akkor kivesszük óvatosan a formából és fejjel lefelé fordítjuk. Kevés lisztet vagy porcukrot szórunk a tetejére, az kerül utána alulra a sütőpapírra. Ez azért kell, hogy ne ragadjon hozzá a papír. Valamilyen rácsra helyezzük, amíg ki nem hűl.
Krémek hozzávalói és készítése:
Amíg sül a torta, addig elkezdjük elkészíteni a krémeket.
Hozzávalók az eperkrémhez:
- Eper (fagyasztott vagy friss): 300 g
- Kristálycukor: 50 g
- Vaníliás pudingpor: 1 csomag (én Dr. Oetkerest használok, abból jó az eredeti és a kislányfejes is)
- Vaníliás cukor: 1 csomag (én Dr. Oetkerest használok)
- Hideg habtejszín: 200 ml (én Schlagfixet használok)
Eperkrém készítése:
Az epret, a cukrot, a vaníliás cukrot és 1 dl vizet felforralunk, majd botmixerrel pürésítjük. A vaníliás pudingport elkeverjük 1 dl vízben, majd ezt hozzáöntjük a cukrozott eperpüréhez és besűrítjük vele. Tetejére levegőmentesen folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg. Kihűtjük. Amikor kihűlt, habbá verjük a 2 dl hideg habtejszínt, majd hozzáforgatjuk a kihűlt eperpüréhez. Ez a mennyiség két rétegben elég a tortába. Ha nincs 300 g eprünk, akkor 200 g eper és 3 dl habtejszín az arány.
Hozzávalók a csokikrémhez:
- Növényi tej: 300 ml (én Alpro rizstejet használok)
- Kristálycukor: 50 g
- Csokoládés pudingpor: 1 csomag (én Dr. Oetker kislányfejes csokipudingport használok)
- Hideg habtejszín: 300 ml (én Schlagfixet használok)
- Étcsokoládé olvasztva: 100 g (én So Free csokoládé pasztillát használok vagy Moo Free csokicseppeket vagy egy tábla Moo Free csokit, ha nincs itthon csokipasztilla)
Csokikrém készítése:
A csokoládés krémhez felforralunk 2 dl növényi tejet a cukorral, és besűrítjük a maradék 1 dl növényi tejben elkevert pudingporral. Tetejére folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg. Kihűtjük, jól átkeverjük. Felverjük a hideg habtejszínt és megolvasztjuk vízgőz felett vagy óvatosan a mikróban a csokoládét. A csokis pudinghoz hozzákeverjük a habbá vert habtejszínt, valamint az olvasztott étcsokoládét. Egy nagyon finom csokikrémet kapunk, ami jó krémként, vagy burkolni is. Krémként 2 rétegben elég, de a 20 cm átmérőjű torta burkolásához is elég és marad a díszítéshez is egy kevés, aki szeretné szebben díszíteni a tortát.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!