Habcsók tojás nélkül

Mindenki számára ismert, hogy a habcsók alapanyaga a tojásfehérje. Mégis akkor hogyan lehetséges, hogy tojás nélkül habcsókot készítsünk? Megmutatjuk.
Korábban el sem tudtuk volna képzelni, hogy tojás nélkül lehet habcsókot készíteni, aztán megjelentek az első tojásmentes habcsók receptek, melyekben a habcsók készítéséhez csicseriborsó levét használnak. Mikor először találkoztam az Orgran tojáshelyettesítő porral, meglepődve olvastam a dobozán, hogy habcsókot is lehet vele készíteni. Már akkor elhatároztam, hogy ezt mindenképpen letesztelem, különösen mivel nálunk a csicseriborsó hasonló tüneteket okoz, mint a tej. Az Orgran által megosztott recept azonban híg lett ahhoz, hogy szépen formázni lehessen, így elkezdtem kísérletezgetni a tojáspótló porral, hogy megtaláljam a megfelelő állagot. Ebből a mennyiségből kb. 20 db habcsók lesz.
Összetevők:
Orgran tojáshelyettesítő por: 60 g
Porcukor: 60 g
Hideg víz: 90 g
Citromlé: 1 teáskanálnyi elhagyható
Elkészítése:
A tojáshelyettesítő port a hideg vízzel elkeverjük. Fontos, hogy hideg víz legyen, lehetőség szerint hűtő hőmérsékletű víz. A tojáspótlót a hideg vízzel 10 percig keverjük a robotgép legnagyobb fokozatán. Majd hozzáadjuk a citromlevet és hozzászitáljuk a porcukrot. Először lassú fokozaton összekeverjük az összetevőket, majd újra a legmagasabb fokozatra kapcsolva további 10 percig keverjük. Akkor jó, ha egy nagyon sűrű elegyet kapunk, mint a képen.
Vigyázni kell, mert túlkeverhető és akkor elfolyósodik. Ugyanúgy színezhető Fractal géllel, mint a sima habcsók. Valószínűleg másfajtával is, de ezzel biztosan. Ebből a mennyiségből kb. 20 db habcsók lesz, de készíthető vele habkarika is. Sütőpapírral fedett tepsire nyomjuk a kívánt formát, majd sütőben hőlégkeverésen 70 fokon szárítjuk kb. 3 órán keresztül. A hőfok azért függ a sütőtől is. Időnként kinyitottam a sütőt, hogy kiengedjem a gőzt.
Hibák, amelyek miatt nem sikerülhet: nem elég hideg a víz, egyszerre összekevertünk mindent és nem külön kavartuk ki a tojáspótlót a porral vagy pedig túlkevertük a második keverés során.
Szép habcsókokat kívánunk!