Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hartyáni krémes tej-, tojás- és szójamentesen

Hartyáni krémes tej-, tojás- és szójamentesen Elsőre a kép alapján macerásnak tűnik ez a krémes, de valójában nem annyira bonyolult. Az eredeti recept elolvasása után a legnagyobb gondot számomra az okozta, hogy hogyan helyettesítsem a tojást úgy, hogy össze is kell melegíteni az összetevőket. Az aquafaba viszont remekül működött. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy az elkészítés után 1 nappal fogyasztható a sütemény. Ennyi idő kell neki, hogy a lapok megpuhuljanak, de megéri várni, mert egy nagyon finom süteményt kapunk.

Hozzávalók a tésztához:

  • Sima búza finomliszt: 350g
  • Kristálycukor: 100g
  • Méz: 2 evőkanál
  • Tejmentes margarin (Vénusz vagy Liga): 80g
  • Szódabikarbóna: 1 teáskanál
  • Cukrozatlan kakaópor (én Tutti Eredeti Holland kakaóport használok, abból is a 20-22%-ost): 2 evőkanál
  • Aquafaba (Veggo aquafaba): 100 ml

Hozzávalók a krémhez:

  • Növényi tej (én Alpro rizstejet használok): 900 ml
  • Vaníliás puding (DrOetker eredeti és kislányfejes is jó): 3 csomag
  • Cukor: 200 g
  • Tejmentes margarin (Vénusz vagy Liga): 160 g

Egyéb hozzávalók:

  • Fosfovit keksz
  • Feketekávé: 150 ml
  • Rum: 2 teáskanálnyi, ízlés szerint lehet többet is)

Tészta elkészítése:

A sütőt 180 fok alsó-felső sütésre előmelegítjük. A margarint, a mézet, a cukrot, a kakaóport és az aquafabat melegítsük össze vízgőz felett. Mikor a cukor elolvadt, akkor lesz jó. Hagyjuk kihűlni. Külön kimérjük a lisztet és a hozzá a szódabikarbónát. Amikor a kakaós-cukros-aquafaba kihűlt, akkor adjuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet. Először keverjük össze egy kanállal vagy krémlapáttal. Lásd a képen.

Utána gyúrjunk puha tésztát belőle. Könnyen összeáll. Kb. 10 percre tegyük be a hűtőbe, sok időre semmiképp, mert én ott felejtettem és sokkal nehezebb utána kinyújtani.

Válasszuk két egyenlő részre és nyújtsuk ki téglalap alakúra, 3-4 mm vastagságúra. Én 25x32 cm-esre nyújtottam.

Egy nagy tepsi hátoldalán alsó-felső sütésen sütöttem kb. 13-15 percet. (az idő függ a sütőtől is, ettől tovább viszont biztosan nem kell sütni. Ha nincs többféle állású sütőnk, akkor 10 perc után nézzünk rá.) Amikor kivesszük, még puha a tészta, könnyen törik, de pár perc alatt megkeményedik. Ne ijedjünk meg, ez így jó. 

A krém elkészítése:

A krémhez megfőzzük a 3 csomag pudingport úgy, hogy a pudingport a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingporos-cukros keveréket és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Utána lefóliázzuk folpackkal légmentesen és szobahőmérsékletűre hűtjük. Közben ne felejtsük el kivenni a hűtőből a margarint és szobahőn hagyni melegedni. Fontos, hogy amikor a pudingos krémet összekeverjük a margarinnal, akkor egyforma hőmérsékletűek legyenek. Amíg hűl a krém, addig főzzük le a kávét, majd adjuk hozzá a rumot. Amikor kihűlt a pudingos krém, akkor a margarint keverjük ki robotgéppel habosra, majd a pudingos krémet adjuk hozzá a kikevert margarin 3/4 részéhez és keverjük össze. Az 1/4 rész margarint olvasszuk meg és vékony sugárban öntsük hozzá a margarinos krémhez és habosítsuk ki. Egy nagyon finom vaníliás krémet kapunk. 

A sütemény összeállítása:

Az egyik tésztalapot kenjük meg a vaníliás krém felével. Utána a kávéba mártott Fosfovit kekszet tegyük rá a kép szerint.

A maradék krémet rásimítjuk, végül a másik tésztalappal befedjük. Kb. 1 nap kell, amíg a lapok megpuhulnak. Tálalás előtt a tetejére porcukrot szórunk.