Könnyed tej- és tojásmentes epres sütemény

Akik tojásmentesen sütnek-főznek, már biztosan hallottak Steiner Kristóf muffin receptjéről. Azóta már megtaláltam ezt mástól is, korábbi időkből, de a lényegen nem változtat: könnyen elkészíthető olyannak is, aki nem szokott sütni, finom és sokféle süteményhez használható.
Hozzávalók a tésztához:
- Sima búzaliszt: 2 bögre (bögre? na, de mekkora? egy normális bögrét képzeljünk el)
- (lehet úgyis, ahogyan most én csináltam: 1 bögre sima búzaliszt, fél bögre teljes kiőrlésű liszt és fél bögre barna rizsliszt, de ebben az esetben 4 evőkanálnyival több növényi tej kell))
- Kristálycukor: fél bögre (az eredeti receptben 1 bögre cukor szerepel, de az szerintem túl édes úgy)
- Sütőpor: 1 zacskó (é Dr. Oetker-es sütőport használok)
- Sütőmargarin: 100 g olvasztott (Vénusz sütőmargarin vagy a LIGA tejmentes)
- Növényi tej: 1 bögre (én Alpro rizstejet használok)
- Kakaópor: 1 evőkanálnyi
Elkészítése:
Szitáljuk a 2 bögre lisztet egy tálba, majd mehet hozzá a kristálycukor, a sütőpor, az olvasztott margarin és végül a tej, majd egy robotgép segítségével keverjük jól össze. Utána megfelezzük a tésztát. Az egyik felébe teszünk 1 evőkanálnyi kakaóport és még 2 evőkanálnyi növényi tejet, majd a robotgéppel jól elkeverjük.
Margarinnal kikenünk egy tepsit vagy teszünk bele sütőpapírt. Én egy 23x31 cm-es tepsiben sütöttem. Ettől nagyobba ne süssük, mert túl vékony lesz a sütemény tésztája, kicsit kisebbe lehet, akkor még szebben is elválnak majd a rétegek. Alulra kenjük a világosabb tésztát, majd rá mehet a kakaós és így sütjük 180 ºC-on hőlégkeverésen kb. 20 percig, ha kisebb tepsit használunk, akkor több ideig.
Amíg sül, elkészítjük a krémet, vagy kezdhetjük ezzel is. Ezt a krémet megtaláljátok a tej- és tojásmentes epres, csokis tortánál is. Könnyű elkészíteni, könnyed és finom. A Sclagfixet jó, ha már korábban betesszük a hűtőbe.
Hozzávalók az eperkrémhez:
- Eper (fagyasztott vagy friss): 300 g
- Kristálycukor: 50 g
- Vaníliás pudingpor: 1 csomag (én Dr. Oetkerest használok, abból jó az eredeti és a kislányfejes is). Ez lehet eperpudingpor is (abból is tejmentes a Dr. Oetker pudingpora)
- Hideg habtejszín: 200 ml (én Schlagfixet használok)
Eperkrém készítése:
Az epret, a cukrot és 1 dl vizet felforralunk, majd botmixerrel pürésítjük. A vaníliás pudingport elkeverjük 1 dl vízben, majd ezt hozzáöntjük a cukrozott eperpüréhez és besűrítjük vele. Tetejére levegőmentesen folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg. Kihűtjük. Amikor kihűlt, habbá verjük a 2 dl hideg habtejszínt, majd hozzáforgatjuk a kihűlt eperpüréhez. Ez a mennyiség pont elég lesz a tésztára és ugyanolyan vastagságú lesz, mint a tészta.
Összeállítás:
Ha kihűlt a tészta és kész a krém, akkor kenjük el az eperkrémet a tészta tetején. Díszíthetjük eperrel, de reszelt csokival is. Egy kicsi Moo Free tejmentes csokiszelet kevesebb, mint fele elég volt reszelve az egész sütemény tetejére.