Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Pihe-puha burgonyás pogácsa

Pihe-puha burgonyás pogácsa Burgonyás pogácsa tej és tojás nélkül, mely másnap is pihe-puha.

Hozzávalók:

  • Sima búzaliszt: 400 g
  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 50 g
  • Barna rizsliszt: 50 g
  • Tejmentes sütőmargarin: 250 g
  • Főtt burgonya: 300 g
  • Élesztő 25 g friss vagy 1 csomag (7 g) instant porélesztő 
  • Víz: 70 g
  • Porcukor: 25 g
  • Só: 17 g

Elkészítés:

A főtt burgonyát átpasszírozzuk, majd kihűlés után a liszttel, a margarinnal, sóval, a langyos vízben oldott élesztővel és a porcukorral összegyúrjuk. Az élesztőt nem futtatjuk fel, csak feloldjuk a langyos vízben és úgy gyúrjuk hozzá a többi hozzávalóhoz. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. A tésztát egy éjszakán át hűtőben kell pihentetni, így lassan érlelődik. Másnap 3 cm vastagra kinyújtjuk és egy szimpla és egy dupla hajtást csinálunk. Szimpla hajtás során a kinyújtott tésztát gondolatban 3 részre osztjuk, a bal oldali részt ráhajtjuk a középsőre, majd a jobb oldali részt erre rá, így 3 réteget kapunk. Utána kinyújtjuk újra 3 cm vastagra és gondolatban 4 részre osztjuk a tésztát. A bal oldalt ráhajtjuk a mellette levőre, a jobb oldalit is a mellette levőre, majd a a kettőt összehajtjuk, mint egy könyvet, így oldalról nézve réteget kapunk. A tészta hajtogatás nélkül is készíthető. Ilyenkor csak kinyújtjuk 3 cm vastagra és szaggatjuk. 180 fokon hőlégkeverésen sütjuk kb.10 percig.

A pogácsa tetejére szezámmag is szórható sütés előtt.