Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Vaníliás csiga tej és tojás nélkül

Vaníliás csiga tej és tojás nélkül Vanília pudingos csiga tejmentesen és tojásmentesen. Az egészen kicsi gyerekek is szeretik, mert finom, puha, könnyen meg tudják rágni.

Hozzávalók a tésztához:

  • Sima búzaliszt: 350 g (működik 500 g sima liszttel is, csak más akkor kevesebb növényi tej kell a dagasztáshoz)
  • Barna rizsliszt: 100 g (én Eden Premium barna rizslisztet használtam)
  • Teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt: 50 g (én Eccofood tönköly teljes kiőrlésű búzalisztet használtam)
  • Napraforgóolaj: 50 g
  • Kristálycukor: 50 g
  • Élesztő friss: 25 g (szárítottból 7 g. Én a DrOetkeres porélesztőt szoktam, mert a friss élesztőtől bőrtünetünk van)
  • Só: 5 g
  • Növényi tej (én Alpro rizstejet használtam): kb. 250 ml

Hozzávalók a töltelékhez:

  • Vaníliás pudingpor: 1 csomag (én a DrOetkeres eredeti vanília pudingot szeretem vagy a kislányfejes DrOetker pudingot)
  • Kristálycukor: 3 evőkanál
  • Növényi tej: 4 dl (én Alpro rizstejjel szoktam)

Tészta elkészítése:

Egy tálba kimérjük a liszteket, a sót, a cukrot, az olajat. Lehet csak sima liszttel is készíteni, de akkor kevesebb folyadékot vesz fel tészta gyúrás közben. Én szeretem barna rizsliszttel és teljes kiőrlésű lisztekkel keverni a sima búzalisztet, hogy egészségesebb ételt kapjunk.

Egy kicsi tálba öntünk ki a növényi tejből, meglangyosítjuk, teszünk bele kicsit a cukorból, majd feloldjuk benne az élesztőt és felfuttatjuk. Utána hozzáöntjük a lisztes-cukros-olajos-sós keverékhez és a maradék növényi tejjel alaposan összedolgozzuk. A gyúrást végezhetjük gyúrógéppel vagy kézzel. Én mindig kézzel szoktam, mert akkor érzem a tészta állagát. A lisztek fajtája ugyanis meghatározza, hogy mennyi folyadékot vesz fel a tészta ahhoz, hogy jó állagú legyen. Most egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk. 

Gyúrás után kb. duplájára kelesztjük a tésztát. Kb. 1 óra alatt kel meg. Közben elkészítjük a vaníliás pudingot, hogy legyen ideje kihűlni.

Töltelék készítése: 

A pudingport beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot, valamint kb. 1,5 dl tejet. Habverővel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingporos elegyet és sűrűsödésig főzzük a pudingot. 

Összeállítás:

Amikor a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 7-8 mm vastagságúra, majd rákenjük a pudingot és feltekerjük egy rúddá. Utána egy éles késsel kb. 1 cm vastag darabokat vágunk le és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csigákat és ott még egy 10-15 percet kelni hagyjuk. 

Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 180 fokon 12-13 perc alatt készre sütjük.