Vaníliás csiga tej és tojás nélkül

Hozzávalók a tésztához:
- Sima búzaliszt: 350 g (működik 500 g sima liszttel is, csak más akkor kevesebb növényi tej kell a dagasztáshoz)
- Barna rizsliszt: 100 g (én Eden Premium barna rizslisztet használtam)
- Teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt: 50 g (én Eccofood tönköly teljes kiőrlésű búzalisztet használtam)
- Napraforgóolaj: 50 g
- Kristálycukor: 50 g
- Élesztő friss: 25 g (szárítottból 7 g. Én a DrOetkeres porélesztőt szoktam, mert a friss élesztőtől bőrtünetünk van)
- Só: 5 g
- Növényi tej (én Alpro rizstejet használtam): kb. 250 ml
Hozzávalók a töltelékhez:
- Vaníliás pudingpor: 1 csomag (én a DrOetkeres eredeti vanília pudingot szeretem vagy a kislányfejes DrOetker pudingot)
- Kristálycukor: 3 evőkanál
- Növényi tej: 4 dl (én Alpro rizstejjel szoktam)
Tészta elkészítése:
Egy tálba kimérjük a liszteket, a sót, a cukrot, az olajat. Lehet csak sima liszttel is készíteni, de akkor kevesebb folyadékot vesz fel tészta gyúrás közben. Én szeretem barna rizsliszttel és teljes kiőrlésű lisztekkel keverni a sima búzalisztet, hogy egészségesebb ételt kapjunk.
Egy kicsi tálba öntünk ki a növényi tejből, meglangyosítjuk, teszünk bele kicsit a cukorból, majd feloldjuk benne az élesztőt és felfuttatjuk. Utána hozzáöntjük a lisztes-cukros-olajos-sós keverékhez és a maradék növényi tejjel alaposan összedolgozzuk. A gyúrást végezhetjük gyúrógéppel vagy kézzel. Én mindig kézzel szoktam, mert akkor érzem a tészta állagát. A lisztek fajtája ugyanis meghatározza, hogy mennyi folyadékot vesz fel a tészta ahhoz, hogy jó állagú legyen. Most egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
Gyúrás után kb. duplájára kelesztjük a tésztát. Kb. 1 óra alatt kel meg. Közben elkészítjük a vaníliás pudingot, hogy legyen ideje kihűlni.
Töltelék készítése:
A pudingport beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot, valamint kb. 1,5 dl tejet. Habverővel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingporos elegyet és sűrűsödésig főzzük a pudingot.
Összeállítás:
Amikor a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 7-8 mm vastagságúra, majd rákenjük a pudingot és feltekerjük egy rúddá. Utána egy éles késsel kb. 1 cm vastag darabokat vágunk le és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csigákat és ott még egy 10-15 percet kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 180 fokon 12-13 perc alatt készre sütjük.